NNKT i ich wpływ na skórę

Zgodnie z obietnicą dzisiaj o Niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych ciąg dalszy. Więc jeśli jesteście ciekawe wpływu NNKT na skórę - zapraszam do lektury.

Tak jak pisałam wcześniej - NNKT mają wybitne własciwości pielęgnujące, odżywiające i odmładzające skórę.
Wnikając w naskórek uzupełniają uzupełniają braki w warstwie lipidowej - w ten sposób ją wzmacniając. Ograniczają parowanie wody - dzięki czemu sprzyjają odpowiedniemu nawilżeniu skóry. Dodatkowo aktywizują przemianę materii oraz korzystnie wpływają na podziały komórkowe - przez co przyczyniają się do zwiększonej produkcji kolagenu i elastyny. Sa znane także z działania przeciwzapalnego i przeciwalergicznego
Jeśli w naszym organizmie NNKT występują w zbyt małej ilości - od razu zauważymy to na skórze. 
Braki w NNKT to 
  • wysuszona, 
  • podrażniona 
  • zaczerwieniona skóra. 
  • Ze skłonnością do stanów zapalnych. 
  • Rany powstałe na skórze trudno się goją. Dodatkowo jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju alergie - przez co na naszej skórze często pojawiają się wysypki, trądzik, i różnego rodzaju infekcje.

W kosmetykach niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są wykorzystywane jako środki nawilżające, przeciwzapalne i zwiększające działania ochronne naskórka.
NNKT czy to dostarczane w pożywieniu czy też aplikowane na skórę z postaci preparatów kosmetycznych pomagają zwalczyć wszelkiego rodzaju podrażnienia, łuszczycę, łupież, wypryski łojotokowe, trądzik. Skutecznie powstrzymują wypadanie włosów oraz łamanie się paznokci.
Na skórę NKKT oddziałują następująco:
  • odżywiają
  • nawilżają
  • regenerują
  • działają przeciwzapalnie
  • łagodzą podrażnienia
  • działają przeciwalergicznie
  • wspomagają funkcje ochronne naskórka
  • spowalniają procesy związane ze starzeniem się
  • przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek
  • przyspieszają procesy gojenia się ran


Dlatego też w kosmetykach NNKT można przede wszystkim znaleźć w kremach walczących ze zmarszczkami, kosmetykach stworzonych z myślą o suchej i wrażliwej skórze. Z powodzeniem znajdują także zastosowanie w kosmetykach dla skóry trądzikowej. Chociaż tak naprawdę - żaden typ cery nie pogardzi NKKT w składzie kosmetyku.

A na koniec w ramach przypomnienia jeszcze raz wspomnę w jakich produktach/kosmetykach jest najwięcej NNKT: olejach z kiełków pszenicy, rzeżuchy, słonecznika, awokado, wiesiołka, słodkich migdałów i pestek winogron. Również nie w olejach ale w samych roślinach sporo znajdziecie NNKT. Dodatkowo orzechy i ryby.
Czytaj dalej...

NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i ich znaczenie





Być może już o nich słyszałaś. Być może o uszy obił Ci się skrót NNKT jednak nie masz pojęcia z czym ma on związek. I niby dlaczego te cztery litery mają mieć wpływ na Twój wygląd - a dokładnie na jędrną i napiętą skórę wolną od zmarszczek.


O tym że o skórę trzeba dbać - wiedzą wszyscy.


O tym że skórę trzeba nawilżać - także. 


Nie każda z nas zdaje sobie jednak sprawę z faktu, iż samo nawilżanie i smarowanie się odpowiednimi kremami nie wystarczy. 


Aby nasza skóra wyglądała jędrnie i młodo - trzeba zapobiegać utracie wody, która jest zatrzymywana w naszej skórze. Trzeba zadbać o to, by nasza naturalna bariera hydrolipidowa oraz tak zwany cement międzykomórkowy funkcjonowały jak najlepiej. Bo to one są swego rodzaju barierą chroniącą przed utratą wody zatrzymanej w skórze. I jeśli te bariery są szczelne i działają prawidłowo - nasza skóra jest miękka, wygładzona i zdrowo wygląda. Jeśli zaś ochrona jest dziurawa jak sito - jesteśmy na dobrej drodze do szarej, zmęczonej, pomarszczonej i znacznie nas postarzającej skóry.

W tym miejscu trochę szerzej omówię tajemniczo brzmiący cement międzykomórkowy. Jest to półprzepuszczalna warstwa znajdująca się pomiędzy komórkami naskórka, chroniąca skórę przed wnikaniem nieznanych i mogących szkodzić skórze substancji. 
Dodatkowo, kolejną ważną funkcją cementu międzykomórkowego jest ochrona skóry przed nadmiernym parowaniem wody. Półprzepuszczalność zawdzięcza swojej warstwowej budowie - naprzemiennie występują warstwy hydrofilowe i hydrofobowe. 
Co ważne - aby cement międzykomórkowy mógł odpowiednio działać - musi mieć właściwy skład chemiczny. Powinien zawierać 
40% ceramidów, 
25% cholesterolu, 
25% trójglicerydów i kwasów tłuszczowych oraz 
10% pozostałych substancji.


Z kolei ceramidy - stanowiące prawie połowę składu chemicznego cementu międzykomórkowego - w 74% składają się z NNKT. Głównym zadaniem ceramidów jest skuteczne zatrzymywanie wody w skórze. Dodatkowo odpowiadają za prawidłowe procesy złuszczania komórek, odbudowują płaszcz lipidowy, wpływają na spoistość warstwy rogowej naskórka. Ilość ceramidów w naszym organizmie ulega zmniejszeniu wraz z wiekiem, dodatkowo niszczą je detergenty.

I pewnie już część z Was - jak nie wszystkie - domyślają się do czego zmierzam. 
Do odpowiedzi na pytania: 
Jak wzmocnić te nasze naturalne bariery? 
Co należy zrobić, by struktura spoiwa międzykomórkowego oraz naturalny płaszcz wodno-lipidowy skutecznie broniły nas przed transepidermalną utratą wody??

Odpowiedź - to temat niniejszego artykułu czyli NNKT i ich odpowiednia ilość w organizmie

NNKT - to skrót od wyrażenia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Jak sama nazwa wskazuje - są to nienasycone kwasy tłuszczowe zawierające od 2 - 4 wiązań podwójnych. Istnieją 2 rodzaje NNKT:

  • - omega - 6 - zaliczamy tu kwasy:
    • linolowy
    • gamma-linolenowy
    • arachidonowy
  • - omega - 3 - z kwasami
    • alfa-linolenowy
    • stearydonowy
    • eikozapentaenowy
    • dokozaheksaenowy



Kwasy NNKT charakteryzują się tym, iż nie są wytwarzane przez organizm ludzki - dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz do naszego ciała. Ich odpowiednia ilość powinna być dostarczana w spożywanym pokarmie.


Więc co jeść i czym się smarować- aby nasz organizm miał zawsze NNKT pod dostatkiem?


Najwięcej NNKT znajdziecie w:


A następny wpis poświęcę  wpływowi NNKT na skórę :)
Czytaj dalej...

Odmiany kolagenu stosowane w kosmetykach


Na początek mały off topic ;)

O matko. Jak mnie długo tutaj nie było. Nawet się nie obejrzałam a już prawie minęły dwa miesiące. Za co bardzo przepraszam. I obiecuję poprawę. W ramach postanowień noworocznych obiecałam sobie (i teraz obiecuję publicznie także Wam) że będę więcej pisać :) To może nie być łatwe - bo moja działalność znacznie wykracza poza blogowanie tutaj - jednak postaram się :) I dłużej nie przedłużając wracamy do meritum sprawy - czyli tematu artykułu

Czy zdajecie sobie sprawę, że w kosmetykach jest stosowanych aż 7 różnych odmian kolagenu?? Oczywiście różnią się one sposobem pozyskiwania i przetwarzania oraz - co najważniejsze dla nas użytkowniczek faktycznym działaniem odmładzającym na naszą skórę. Więc jeśli kupiłyście produkt z kolagenem - nie dziwcie się że nie przyniósł on oczekiwanych efektów. Po prostu ze względu na odmianę kolagenu - nie miał prawa zadziałać. A producenci jak to producenci. Często nabierają wody w usta i w ogóle nie podają informacji jakiego rodzaju kolagenu użyli do produkcji kosmetyku. I wtedy zonk. To co miało wygładzić zmarszczki nawet trochę nie nawilżyło skóry. Więc, aby dłużej nie dawać się tak łatwo wpuszczać w maliny - dzisiejszy post.
Rodzaje kolagenu

1. Kolagen zwierzęcy - może być uzyskiwany z ponad 20 rożnych typów białek, które znajdują się w tkance łącznej. Białka te w niewielkim stopniu różnią się między sobą strukturą, jednak już te niewielkie różnice są na tyle znaczące - że wpływają na ich właściwości. Kolagen pozyskiwany od wyższych kręgowców ma tą cechę, że tworzy bardziej gęstą sieć i ma wyższą temperaturę denaturacji - czyli rozpadu białka. A im bardziej rozbudowane usieciowanie kolagenu - tym większa jest stabilność włókien kolagenowych oraz gęstość i wytrzymałość kolagenu. Jednak - to nie jest pożądana cecha kolagenu wykorzystywanego do produkcji kosmetyków. Większa i bardziej gęsta sieć kolagenowa zmniejsza jego rozpuszczalność w wodzie - a tym samym aktywność kolagenu w kosmetyku. Również sposób obróbki białek zwierzęcych aby wydobyć z nich kolagen należy do metod bardzo radykalnych - podczas których surowiec jest poddawany agresywnej obróbce chemicznej lub enzymatycznej, lub jednej i drugiej. W wyniku czego białko jest znacznie bardziej zdegradowane, a kolagen ma mniejsze szanse zwalczyć nasze zmarszczki. Ten rodzaj kolagenu uzyskuje się zwykle ze skór bydlęcych czy wieprzowych.

2. Kolagen natywny - najbardziej pożądany w

kosmetykach. Jest to rozpuszczalna w wodzie forma kolagenu trzeciorzędowego tkanki łącznej wytwarzanej ze skór ryb. Charakteryzuje się znacznie mniejszą siecią - dzięki czemu dużo łatwiej jest uzyskać końcowy produkt - jakim jest żel kolagenowy. Dodatkowo do jego wytwarzania stosuje się delikatne metody przetwarzania białka - tak by kolagen zachował jak najwięcej ze swoich pierwotnych właściwości. Ten rodzaj kolagenu ma zdolność wnikania w skórę - dociera aż do skóry właściwej. I właśnie taki rodzaj kolagenu znajdziecie w polskim kolagenie firmy Colway

3. Kolagen hydrolizowany - żelatyna. Ta odmiana kolagenu powstaje w wyniku termicznej obróbki białka. Podczas tej obróbki dochodzi do zniszczenia sieci kolagenowej a także wiązań peptydowych  białek kolagenowych. To co otrzymujemy w wyniku tego procesu to mieszanina fragmentów łańcuchów kolagenowych o różnej masie cząsteczkowej. W wyniku zniszczenia struktury przestrzennej białka charakteryzuje się małą aktywnością biologiczną i słabym działaniem w kosmetykach. Warto dodać że jest uzyskiwany w pierwszej fazie poprzez działanie silnych zasad i kwasów - dzięki czemu jest wytwarzany nie tylko ze skór - ale także z kości. Dzięki dostępności oraz małych kosztów zakupu surowca do produkcji żelatyny sprawiają że jest to najtańszy rodzaj kolagenu wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Oczywiście przez zniszczoną strukturę nie jest w stanie poprawić naszego wyglądu - jest po prostu niepełnowartościowym półproduktem - po który chętnie sięgają producenci kosmetyków, gdy chcą obniżyć koszty wytwarzania kremów itp.  Zastosowanie znajduje także w przemyśle spożywczym - wszyscy znamy żelatynę - służącą do zagęszczania i otrzymywania galarety


4. Atelokolagen - jest to przetworzony kolagen zwierzęcy będący pochodną kolagenu pierwszorzędowego. Wytwarza się go w ten sposób, iż poddaje się białko procesom trawienia pepsyną - w wyniku czego usuwane są telopeptydy, które z kolei odpowiadają za immunogenność białka - czyli procesy obronne organizmu. Innymi słowy to czy nasz organizm potraktuje to białko jako obce i zaatakuje je. Dzięki właśnie takiej obróbce atelokolagen wykorzystywany jest jako nosnik białek i kwasów nukleinowych w systemach dostarczania leków. Aktualnie jest także wykorzystywany w kosmetykach. W połaczeniu z kwasem hialuronowym  - pobudza komórki do wytwarzania własnego kolagenu, wygładza skórę od środka, zwiększa jej elastyczność. Sprawia także że kontury twarzy są mocniej zarysowane

5. Mikrokolagen - są to niewielkie cząsteczki białek, które potrafią naśladować fragmenty naturalnego kolagenu. Ze względu na swoje małe rozmiary - docierają do fibroblastów - a tam stymulują je do zwiększonej produkcji wszystkich białek podporowych skóry. Mikrokolagen jest w stanie poprawić strukturę i sprężystość skóry oraz wyraźnie wygładzić już istniejące zmarszczki

6. Kolagen liofilizowany - jak sama nazwa wskazuje otrzymywany w wyniku procesu liofilizacji (czyli suszenie w temperaturze poniżej 0 `stopni i przy znacznie obniżonym ciśnieniu). Dzięki takiej właśnie obróbce kolagen zachowuje swoją aktywność. Kolagen uzyskiwany w ten sposób jest najczęściej wykorzystywany przy produkcji suplementów diet, maseczek do twarzy, czy opatrunków kolagenowych. Ich cechą wspólna jest stosunkowo wysoka cena - co spowodowane jest wysokimi kosztami uzyskiwania tej odmiany kolagenu

7. Kolagen roślinny (fitokolagen) - są to wielocukry pochodzenia roślinnego, nadające skórze ochronny film ściągający. Film ten jest podobny do kolagenu zwierzęcego. Jednakże na tym podobieństwa się kończą - ponieważ w zupełnie inny sposób działaja niż kolagen. Sama nazwa to już skrót myślowy - kolagen to białko typowo zwierzęce. W kolagenie zwierzęcym występują dwa podstawowe aminokwasy - hydroksyprolina i hydroksylizyna - charakterystyczne właśnie dla tego białka. Natomiast rośliny posiadają inne białko - ekstensynę - które mimo że w swoim składzie zawiera hydroksyprolinę, to jednak jest zupełnie inaczej zbudowane w porównaniu z kolagenem. Dlatego też ekstensyna działa podobnie jak kolagen - ale nie identycznie - i nie jest w stanie zastąpić białka zwierzęcego
I na koniec małe podsumowanie :) Bo wierzę że ciężko było przejść przez ten artykuł - unikajcie żelatyny, szukajcie kolagenu natywnego pozyskiwanego z ryb. To on najwięcej dobrego zrobi dla Waszej skóry i właśnie po jego stosowaniu zauważycie różnicę

Ps. Art. Napisany na podstawie "Chemia nowoczesnych kosmetyków" - Alicji Marzec
Czytaj dalej...
Zmarszczkowo - czyli wszystko o zmarszczkach © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka