Dzisiaj będzie smacznie i zdrowo.
Postanowiłam sprawdzić jakie właściwości posiadają kiełki mające tak wielu
zwolenników, którzy zachwalają ich właściwości zdrowotne i upiększające. Czyżby
istniał sposób na pozbycie się zmarszczek i zachowanie młodości poprzez ich
spożywanie? A może są jakieś kosmetyki z kiełków? No cóż pytań miałam wiele. Tym bardziej że sama lubię zajadać się kiełkami. Więc sięgnęłam do źródeł i oto jakie informacje dla nas wygrzebałam.
Bo w kiełkach jest moc, potęga i siła!
Kiełki, moi drodzy, spożywane były już w starożytności, a ściślej rzecz
ujmując w Starożytnych Chinach.
W takich kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, a co za tym idzie powstają w nich bardzo duże ilości witamin. Kiełki zawierają mega pokłady białka, węglowodanów i tłuszczy, które w procesie kiełkowania rozkładają się na związki proste. W ten oto sposób są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka. W procesie rozkładania biorą udział enzymy ułatwiające trawienie pokarmów. Dlatego warto do posiłków przygotowywanych dołączyć kiełki, by wspomóc trawienie pokarmów. Co jeszcze? Kiełki nasion zawierają mikroelementy oraz sole mineralne. I co najważniejsze nie są tak kaloryczne jak ich nasiona czy produkty gotowe. Kiełkujące nasiona są ponadto źródłem błonnika oraz zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, tak cenne dla naszego układu odpornościowego. Nic dziwnego, że w starożytności jedzono kiełki by ochronić się przed wieloma chorobami. Wiecie, że jedząc kiełki można ustrzec się przed chorobami nowotworowymi i zawałami serca? Dla mnie to rewelacyjna wiadomość!
W takich kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, a co za tym idzie powstają w nich bardzo duże ilości witamin. Kiełki zawierają mega pokłady białka, węglowodanów i tłuszczy, które w procesie kiełkowania rozkładają się na związki proste. W ten oto sposób są bardzo dobrze przyswajane przez organizm człowieka. W procesie rozkładania biorą udział enzymy ułatwiające trawienie pokarmów. Dlatego warto do posiłków przygotowywanych dołączyć kiełki, by wspomóc trawienie pokarmów. Co jeszcze? Kiełki nasion zawierają mikroelementy oraz sole mineralne. I co najważniejsze nie są tak kaloryczne jak ich nasiona czy produkty gotowe. Kiełkujące nasiona są ponadto źródłem błonnika oraz zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, tak cenne dla naszego układu odpornościowego. Nic dziwnego, że w starożytności jedzono kiełki by ochronić się przed wieloma chorobami. Wiecie, że jedząc kiełki można ustrzec się przed chorobami nowotworowymi i zawałami serca? Dla mnie to rewelacyjna wiadomość!
Kiełki są naprawdę cenne. Niektóre z nich nawet bardzo. Na przykład kiełki
brokuła są stosowane w
profilaktyce nowotworów, ponieważ zawierają sulforafany, które likwidują wolne
rodniki.
Kiełki lucerny są źródłem żelaza i białka.
Kiełki soczewicy to potężne źródło kwasu foliowego, który ma działanie krwiotwórcze. Zamiast łykać tabletki kobiety w ciąży mogą włączyć do swojej diety kiełki soczewicy. Kwas foliowy bowiem jest bardzo ważny w kształtowaniu systemu nerwowego dziecka.
Kiełki lucerny są źródłem żelaza i białka.
Kiełki soczewicy to potężne źródło kwasu foliowego, który ma działanie krwiotwórcze. Zamiast łykać tabletki kobiety w ciąży mogą włączyć do swojej diety kiełki soczewicy. Kwas foliowy bowiem jest bardzo ważny w kształtowaniu systemu nerwowego dziecka.
Kiełki zawierają:
- żelazo
- cynk
- jod
- lit
- mangan
- selen
- witaminy A, C, E, PP oraz z grupy B
- witaminę C
- kwas foliowy
Kiełki są pomocnikami w walce z nadwagą i otyłością, obniżają poziom
złego cholesterolu i mają właściwości detoksykujące. Wzmacniają kości i zęby oraz wspomagają pracę serca.
A co na zmarszczki?
Na zmarszczki polecane są kiełki rzodkiewki. Jest w nich
bardzo dużo witaminy C zwanej, nie bez powodu, witaminą młodości. Oczywiście witamina ta to nasz sprzymierzeniec w walce ze zmarszczkami. Ponadto, jak powszechnie wiadomo, witamina C pomaga również wzmacniać układ odpornościowy. Kto z nas nie łyka jej w okresie przeziębienia czy w sezonie grypowym, by ustrzec się przed zachorowaniem. Zjadając kiełki rzodkiewki wzmacniamy również nasze włosy i paznokcie oraz wygładzamy cerę, a to ze względu na zawartą w nich siarkę. Są doskonałe zatem dla osób borykających się z problemami skórnymi typu trądzik. Czy nie warto zatem wzbogacić swoją dietę o ten cudowny dodatek. Taka kanapeczka posypana kiełkami czy sałatka nie dość, że będzie uroczo i zachęcająco wyglądać to na dodatek przysporzy nam wiele witamin i pomoże w walce ze zmarszczkami i trądzikiem.
bardzo dużo witaminy C zwanej, nie bez powodu, witaminą młodości. Oczywiście witamina ta to nasz sprzymierzeniec w walce ze zmarszczkami. Ponadto, jak powszechnie wiadomo, witamina C pomaga również wzmacniać układ odpornościowy. Kto z nas nie łyka jej w okresie przeziębienia czy w sezonie grypowym, by ustrzec się przed zachorowaniem. Zjadając kiełki rzodkiewki wzmacniamy również nasze włosy i paznokcie oraz wygładzamy cerę, a to ze względu na zawartą w nich siarkę. Są doskonałe zatem dla osób borykających się z problemami skórnymi typu trądzik. Czy nie warto zatem wzbogacić swoją dietę o ten cudowny dodatek. Taka kanapeczka posypana kiełkami czy sałatka nie dość, że będzie uroczo i zachęcająco wyglądać to na dodatek przysporzy nam wiele witamin i pomoże w walce ze zmarszczkami i trądzikiem.
Kosmetyki na zmarszczki z
kiełków
Oprócz tego, że kiełki powinniśmy spożywać, by zachować zdrowie i młody
wygląd to jeszcze na rynku istnieje szeroka gama produktów właśnie z kiełków.
Kremy na zmarszczki, których jednym ze składników są kiełki. Preparaty te
pomagają utrzymać elastyczność skóry, a co za tym idzie przeciwdziałają
zmarszczkom powodując ich wygładzenie. Zastosowanie w kosmetyce mają kiełki
pszenicy, a dokładniej rzecz ujmując olej z nich uzyskiwany. Ma on właściwości
ujędrniające i wygładzające. Olej z kiełków pszenicy jest bogaty w witaminę E.
Doskonale
nadaje się do kremów przeciwzmarszkowych twarzy, szyi czy dekoltu. Takie
kosmetyki dostępne są do wszystkich rodzajów cery. Do skóry dojrzałej, suchej i
mieszanej. Ta ostatnia jest najbardziej wymagająca i pielęgnacja jej jest
niezwykle trudna.
Przeciwzmarszczkowy z witaminą E Olej z kiełków pszenicy 100% BingoSpa 30 m |
Wczytując się głębiej w informacje o kosmetykach na bazie kiełków
wyczytałam, że ich wyjątkowość polega na tym, że sfera ich działania nie
dotyczy tylko powierzchni skóry, ale i przenikania do naskórka. Zatem strefa
działania jest bardzo szeroka. Skóra jest doskonale nawilżona, nawet głębsze
jej warstwy.
Olej z kiełków pszenicy ma zastosowanie również w kosmetykach do
pielęgnacji włosów. Jeżeli ktoś ma problem z wypadającymi nadmiernie włosami to
jest to doskonałe serum. Dzieje się tak ponieważ ów olej zwiększa mikrokrążenie
skóry głowy oraz pobudza proces regeneracji cebulki włosa, a w zasadzie jej
komórek, które z powodu złego odżywiania stały się dystroficzne. Czyli tutaj również
mamy do czynienia z dogłębnym działaniem na wnętrze włosów, przez co stają się
wygładzone i należycie odżywione.
I już na zakończenie w jednym zdaniu, olej z kiełków pszenicy stosowany
jest także w preparatach przeciwsłonecznych, ponieważ odbija promieniowanie
ultrafioletowe. Ma zastosowanie w preparatach na rozstępy i do tego jest
bezpieczny nawet dla kobiet w ciąży. Jest używany do masażu i to zarówno
leczniczego jak i relaksacyjno-upiększającego. Po takim masażu jesteśmy wygładzeni
i zregenerowani, a nasza zmęczona i zniszczona skóra jest nam wdzięczna.
Po tym wszystkim dochodzę do jednego wniosku – kiełki to czysta magia!
Ja próbowałam już wiele kosmatyków na moją zmęczoną skórę i nic. Teraz kosmetyczka poleciła mi wcieranie oleju słonecznikowego, bo zmiękcza skórę. Kupiłam dobrej jakości w Oleofarm i ciekawa jestem jaki bedzie efekt
OdpowiedzUsuńzmarszczki nie takie złe :P a tak poważnie ja polecam rozsmarowywanie
OdpowiedzUsuńbiałka z jajka pod oczy, pomaga :)